Ik wil naar school

Jij gaat kiezen voor een opleiding. Goed idee! Kies vooral een opleiding met goede kans op een baan. Met een diploma en een startkwalificatie nemen je kansen op een baan toe. Is een voltijd opleiding voor jou moeilijk, bespreek dan met je mentor of decaan of de variant werken en leren voor jou een mogelijkheid is (BBL).

Wat is een startkwalificatie?

Een startkwalificatie is belangrijk. Zonder startkwalificatie zijn je kansen op een baan minder groot. Een startkwalificatie is een HAVO-, VWO- of MBO-diploma op minimaal niveau 2. Een VMBO-diploma voldoet niet aan de eis.

MBO op 4 niveaus

MBO-opleidingen kun je in 2 varianten volgen: De Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) en de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL).

  • Niveau 1 – entreeopleiding. Deze opleiding duurt een half tot één jaar en laat je kennis maken met het door jou gekozen vak of studierichting;
  • 
Niveau 2 – basisberoepsopleiding. De basisberoepsopleiding duurt twee tot drie jaar en leidt je op voor een vak met uitvoerende taken, meestal in een team;
  • Niveau 3 – vakopleiding. De vakopleiding duurt twee tot vier jaar en leidt je op voor een vak met uitvoerende taken en verantwoordelijkheden die je ook zelfstandig kunt uitvoeren;
  • 
Niveau 4 – middenkader- & specialistenopleiding. De middenkaderopleiding van drie tot vier jaar en de specialistenopleiding (van één tot twee jaar) leiden je op voor volledig zelfstandige uitvoering van werkzaamheden. Bij niveau 4 specialiseer je je in een vak en ben je op de werkvloer breed inzetbaar. Je kunt na een opleiding op niveau 4 doorstromen naar het HBO (Hoger Beroeps Onderwijs).

Wat is BOL?

BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg, kortom leren op school. BOL is een combinatie van leren en stage. Met BOL zit je vijf dagen in de week op school. Daar maak je op een afwisselende manier kennis met de inhoud van het door jou gekozen vak. De praktijkervaring doe je op tijdens stages. Voor een stage krijg je geen salaris. Meer informatie over BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) vind je onder Ik wil werken en naar school.

Wat is HBO?

Het HBO (Hoger Beroeps Onderwijs) valt onder het hogere onderwijs. HBO-opleidingen zijn te volgen aan een hogeschool. Je kunt het HBO gaan volgen wanneer jij een (niveau 4) MBO-, een HAVO- of VWO-diploma hebt gehaald. Soms gelden aanvullende toelatingseisen. Als je ouder bent dan 21 jaar kun je ook met een toelatingstest worden toegelaten op sommige HBO-opleidingen (21+ regeling).

Met een HBO-diploma neemt je kans op een goede baan verder toe. Ook kun je na een HBO-opleiding aan de universiteit gaan studeren. HBO-opleidingen zijn voornamelijk gericht op de praktijk en op het vergroten van theoretische kennis die jij zelf ook weer kunt delen.

Hogescholen proberen het aanbod zo veel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk. Helaas verschilt dit per HBO-opleiding of hogeschool nog wel eens. Ga zelf op onderzoek uit en bezoek verschillende open dagen. Laat je altijd goed informeren als jij een HBO-opleiding wilt gaan volgen. Vraag ook naar arbeidsperspectieven per studie op de introductie- of informatiedagen die er jaarlijks zijn.

Op het HBO loop je vanaf het tweede jaar stage. Dit kunnen verderop in de opleiding ook stages zijn waar je een vergoeding voor krijgt.

Een voltijd HBO-opleiding duurt vier jaar. Daarnaast zijn er deeltijdopleidingen en is er de mogelijkheid om studeren en werken af te wisselen. Dit noem je een duale opleiding. Na het eerste jaar HBO (propedeuse) kun je doorstromen naar de universiteit.

Kijk eens op www.scholieren.tv. Hier staan allerlei filmpjes over diverse opleidingen, beroepen en branches. Ook dit helpt bij het kiezen van de opleiding die bij jou past.

Wat is stage?

Stage lopen vanuit een voltijdopleiding is al een ideale manier om praktijkervaring op te doen. Ervaring die je later kan helpen bij het vinden van een baan. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende leerbedrijven in de regio die stages aanbieden. Heb je gekozen voor een opleiding in een specifieke sector of twijfel je nog welke kant je op wilt? Kijk dan op kansopstage.nl om te zien of er in jouw studierichting voldoende kans op stages of werk is.

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma en wil je studeren in Nederland? Check op www.idw.nl  wat jouw diploma hier waard is zodat je makkelijker een opleiding vindt.

Studeren in het buitenland

Ga studeren in het buitenland? Vraag dan een beschrijving van je Nederlandse diploma zodat de buitenlandse onderwijsinstelling weet wat je diploma waard is. Op www.idw.nl lees je hoe je dit regelt.

Studiefinanciering

Als je 18 jaar of ouder bent en MBO, HBO of WO volgt, dan heb je recht op studiefinanciering. Op www.duo.nl kun je alles terugvinden over studiefinanciering en wat er bij komt kijken.

 

Meer links
www.leren.nl
www.hoezitdat.info
www.roc.nl
www.rocmn.nl
www.rocleiden.nl
www.rocmondriaan.nl
www.mbostad.nl/opleidingen/roc-midden-nederland/maatweg
www.mbo.startpagina.nl
www.hbo.startpagina.nl
www.inholland.nl
www.haagsehogeschool.nl
www.hu.nl
www.zadkine.nl
www.idcollege.nl