Ik wil werken en naar school

Door werken en leren te combineren haal je een diploma, maar doe je ook werkervaring op. Werkgevers stellen steeds hogere eisen aan kennis en ervaring. Voor jezelf is het heel fijn als je wat je leert ook direct in praktijk kunt brengen. Naar school gaan en tegelijkertijd werken kan binnen veel sectoren en op verschillende niveaus. De opleiding die bij je past zit er dus zeker bij.

Wat is BBL?

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg, kortom leren in de praktijk. BBL is een combinatie van werken en leren. Met BBL zit je één dag in de week op school en werk je vier dagen in de week. De praktische ervaring doe je op tijdens stage en tijdens je werk. De theorie en begeleiding krijg je op school. Voor deze vorm van leren is het van belang een leerbaan (leerwerkplek) te vinden. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende leerbedrijven in de regio.

Om een beter beeld te krijgen kan je op www.scholieren.tv  en op www.beroepeninbeeld.nl filmpjes bekijken over verschillende opleidingen, beroepen en branches. Dit kan je helpen bij het maken van je keuze.

Wat is een leerwerkplek?

Tijdens een stage of op een leerwerkplek doe je veel praktijkervaring op. Ervaring die je na je opleiding helpt bij het vinden van een baan. Op www.stagemarkt.nl vind je veel erkende leerwerkbedrijven in de regio. Meer leerwerkvacatures vind je hieronder.

De kans op een leerbaan en later werk verschilt per regio. Op www.kansopstage.nl zie je of je in Gouda en omgeving makkelijk aan een leerbaan en werk komt.

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma en wil je werken en leren in Nederland? Op www.idw.nl check je wat jouw diploma hier waard is zodat je makkelijker een opleiding of werk vindt.

Studeren in het buitenland?

Met je Nederlandse diploma’s werken of studeren in het buitenland? Op www.idw.nl lees je hoe je een vertaling regelt.

Leerwerkloket

Ben je werkzoekende of scholier? Het Leerwerkloket is een regionale servicedesk op het gebied van werken en leren. Heb je meer vragen, wil je een beroepen- of competentietest doen of ben je op zoek naar persoonlijk advies? Ga naar lerenenwerken.nl of neem contact op met het Leerwerkloket Rhijn-Gouwe.

 

Meer links
www.stagemarkt.nl
www.rocmn.nl/stage
vacatures.roc.nl
www.nationalevacaturebank.nl (BBL Leerwerkplek)
www.vacatures.nl/werken-leren
nl.jooble.org/vacatures-leerwerkplek-sph/Midden+Nederland
nl.jooble.org/vacatures-bbl-leerwerkplek/Zuid+Holland
vacatures.trovit.nl/bbl-leerling-vacatures-in-provincie-zuid_holland
utrecht.lerenenwerken.nl
www.rotterdam.nl/werkenenleren
www.scholieren.tv
www.hoezitdat.info