Tips over geld en zo

Bijverdienen?

Als je naast je studie werkt en studiefinanciering ontvangt, dan geldt er een maximum bedrag dat je mag bijverdienen. Zeker als je netto meer verdient dan 700,- per maand, moet je goed opletten hoe het zit. Meer informatie? Ga naar www.duo.nl en vul als zoekterm in: bijverdienen.

Belasting terugvragen

Veel jongeren werken naast hun studie en weten niet dat je dan vaak loonbelasting terug kunt vragen bij de Belastingdienst. Je kunt tot vijf jaar terug de te veel betaalde belasting terugvragen. Soms loopt dit op tot €800,- per jaar. Ga naar www.belastingdienst.nl/jongeren voor meer informatie.

Studiefinanciering

Als je 18 jaar of ouder bent en MBO, HBO of WO volgt, dan heb je recht op studiefinanciering. Op www.duo.nl kun je alles terugvinden over studiefinanciering en wat er bij komt kijken.

OV-studentenkaart

Zet je OV-studentenkaart op tijd stop als je niet studeert. Hier geldt een uiterlijke termijn voor. Ben je niet op tijd, dan maak je onnodig kosten omdat je voor je OV-kaart dan moet bijbetalen. Dit verhoogt een eventuele studieschuld. Weet je al dat je je diploma niet haalt? Stop ook dan je OV-studentenkaart! Zonder diploma telt de waarde van de OV-kaart op bij je lening, die je met rente moet terugbetalen. Vanaf januari 2017 kunnen MBO-scholieren van 16 tot 18 jaar een gratis OV-kaart krijgen. Vraag deze nu aan! Kijk voor meer op www.duo.nl.

Studieschuld

Reserveer studiefinanciering echt voor je studie. Ga er niet van op vakantie en geef het niet uit aan andere dingen, zoals rijles of zo. Als je om welke reden dan ook (tijdelijk) je studie staakt, stop dan ook je studiefinanciering. Als je binnen 10 jaar je diploma haalt, dan hoef je de studiefinanciering niet terug te betalen. Alleen een eventueel aanvullend leningdeel. Zorg dat hier geen kosten bij komen door het te laat stopzetten van financiering of OV-kaart!

Zorgverzekering

Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd met je ouders, in de zorgverzekering. Vanaf je 18e ben je verplicht om een eigen basisverzekering af te sluiten. Zo’n verzekering kost rond de €100,- per maand. Vraag je ouders of studiegenoten bij welke maatschappij zij verzekerd zijn, als goede tip. Kijk en vergelijk vooral goed wat de mogelijkheden zijn en wat jij nodig hebt aan zorgdekking in je verzekering. Heb je een uitkering? Dan biedt je gemeente vaak ook een collectieve verzekering aan waar je minder voor betaalt.

Zorgtoeslag & andere toeslagen

Kijk na of je recht hebt op zorgtoeslag of andere toeslagen van de Belastingdienst. Het recht op zorgtoeslag kan oplopen tot €700,- per jaar. Je kunt op www.belastingdienst.nl/toeslagen zien of je recht op toeslag hebt. Die kun je dan meteen aanvragen. Op deze pagina van de belastingdienst kun je ook vinden hoeveel je bij mag verdienen om niet gekort te worden op een toeslag, bijvoorbeeld voor zorg, huur of kinderopvang.

WA & inboedel

Veel mensen sluiten een WA verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) af, voor als je per ongeluk schade maakt bij een ander. Bijvoorbeeld omdat een glas cola omvalt op een laptop. Een WA verzekering is handig want ongelukken zitten in een klein hoekje en kunnen flink oplopen qua kosten. Als je nog thuis woont, vraag dan of je bij je ouders verzekerd kunt blijven tijdens je studie. Woon je op jezelf? Dan moet je eigen verzekeringen gaan afsluiten. Voor je inboedel en WA samen ben je ongeveer €30 per maand kwijt. Met een inboedelverzekering zijn jouw eigen spullen ook verzekerd.

Schulden?

Heb jij schulden of komen je ouders niet meer rond en kom jij daarmee ook in de problemen? Klop dat aan bij je eigen gemeente voor schuldhulpverlening. In de gemeente waar je woont is ook vaak een sociaal team actief, waar je 100% vertrouwelijk terecht kunt. Ga voor schuldhulpverlening naar de website van je eigen gemeente.

Vragen over geld? Er is hulp!

Voor meer inzicht en vragen over geldzaken kijk je op www.hoezitdat.info of www.nibudjong.nl. Heb je problemen of schulden waar je echt niet uitkomt en wil je in vertrouwen met iemand praten? Neem dan contact op met je eigen gemeente.

Meer links
www.hoezitdat.info
www.nibudjong.nl
www.duo.nl
www.belastingdienst.nl/jongeren
www.tienermoeders.nl
www.mindyourownlife.nl
www.legerdesheils.nl
www.sociaalteamgouda.nl
www.jip.org
www.duo.nl
www.belastingdienst.nl