Ik wil werken

Je gaat op zoek naar de baan die bij je past. Hoe zorg je dat je opvalt tussen de andere sollicitaties, waardoor ze jou kiezen? Lees hier meer over hoe jouw brief en CV er goed uitspringen en hoe je jezelf goed presenteert.

Brief

Met een sollicitatiebrief reageer je op een vacature die je hebt gevonden. Het is belangrijk de inhoud van je sollicitatiebrief af te stemmen op het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert. Het doel van de brief is dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Daarom is het belangrijk dat je brief de aandacht trekt van de werkgever. Bedenk van te voren goed wat je er in wilt zetten. Kijk hier voor bruikbare tips en voorbeeldbrieven.

CV

In je CV (Curriculum Vitae) staat waar je eerder hebt gewerkt, wat voor opleiding of cursussen je hebt gedaan en welke expertise, vaardigheden en interesses je hebt. Kijk voor meer informatie hier.

Waarvoor gebruik je het CV?

  • Om op te sturen of te mailen naar een bedrijf;
  • Om mee te sturen met een (open) sollicitatie- of motivatiebrief;
  • Om mee te nemen, te mailen of uploaden naar een uitzendbureau;
  • Om te plaatsen op banensites, LinkedIn en andere online platforms;
  • Om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek of bij inschrijving bij een school, training of opleiding.

Wil je voorbeelden van CV’s? Ga naar www.cv-voorbeeld.nl.

Presenteer jezelf

Een goed sollicitatiegesprek is het halve werk. Bereid je goed voor op dit gesprek. Zoek zoveel mogelijk informatie over het bedrijf op internet en lees de vacature goed door. Bereid je voor op een aantal vragen en zorg ervoor dat je jezelf goed presenteert. Om jezelf kort en krachtig voor te stellen en te presenteren kun je een zogenaamde elevator pitch maken.

Geef in een gesprek altijd aan wat jou zo uniek maakt voor de werkgever. Kun je wel wat hulp gebruiken? Kijk op www.werk.nl voor meer informatie.

Elevator Pitch

Een elevator pitch is een korte presentatie waarin je enthousiast vertelt wie je bent en waar je goed in bent. Vrij vertaald betekent elevator pitch een ‘verkooppraatje-in-de-lift’. Jij stelt jezelf in drie minuten voor als de juiste kandidaat voor de opleiding of baan waar jij voor gaat. Ga naar www.carrieretijger.nl voor meer!

Jongerenvoucher

Voor werkgevers bestaan er diverse regelingen en subsidies om het makkelijker te maken om jou aan te nemen. Voor jongeren bestaat er een jongerenvoucher, waarmee werkgevers een deel van de kosten voor bijvoorbeeld scholing vergoed krijgen. Je kunt bij je sollicitatie of kennismaking je werkgever een jongerenvoucher geven. Wil je meer weten of direct een voucher aanvragen die je mee kunt nemen naar een gesprek? Laat je contactgegevens achter en vermeld tussen haakjes achter je naam (jongerenvoucher). Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Kansen op de arbeidsmarkt

Kijk ook op www.kansopwerk.nl om je kans op een baan te zien in de sector waarin jij wilt gaan werken. Kijk vooral ook in de beroepenthermometer.

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma en wil je werken of studeren in Nederland? Check op www.idw.nl wat jouw diploma hier waard is zodat je makkelijker een opleiding of werk vindt.

Werken in het buitenland

Met je Nederlandse diploma’s werken in het buitenland? Op www.idw.nl lees je hoe je een vertaling regelt.

 

Meer links
www.indeed.nl
www.jobrapido.nl
www.trovit.nl
www.werk.nl
www.kansopwerk.nl
www.ikkan.nl
www.beroepeninbeeld.nl
keuzetest.carrierretijger.nl